Paneelikeskustelu: Digitaalinen teknologia ja ekologinen kestävyys 29.5.

Turun Pääkirjaston Tieto-osasto ke 29.5. klo 17–18.30. // Kieli: suomi, vapaa pääsy.

Digitaalinen teknologia on osa arkeamme; selaamme sosiaalista mediaa, luemme uutisia, haemme tietoa hakukoneista ja pelaamme online-pelejä. Arjessamme digitaalinen teknologia näyttäytyy usein aineettomana, mutta sillä on konkreettinen, materiaalinen ulottuvuutensa. Samalla digitalisoitumisen ympäristövaikutukset ovat merkittäviä, eivätkä yksiselitteisen myönteisiä. Toisaalta sitä pidetään yhtenä keinona vähentää päästöjä ja edistää hiilineutraaliutta. Yhtäältä esimerkiksi datan käsittelyyn ja säilyttämiseen vaadittava serveritila kuluttaa valtavat määrät energiaa. Joidenkin arvioiden mukaan digitaalinen teknologia tuottaa jopa enemmän päästöjä kuin lentoliikenne. 

Tule kuuntelemaan lisää digitaalisen teknologian ekologisesta kestävyydestä Turun Pääkirjaston Tieto-osaston paneelikeskusteluun! Paneelissa pohditaan mm., miten digitaalinen teknologia vaikuttaa ympäristöön ja miten sen kestävyyttä voi edistää niin henkilökohtaisella kuin yhteiskunnallisella tasolla. Panelistit digitaalisuuden ja kestävyyden asiantuntijoita tutkimuslaitoksissa ja Turun kaupungilla (ks. tarkemmat kuvaukset alla). Paneelin vetää väitöskirjatutkija Elina Sutela (Turun yliopisto)

Paneelikeskustelun järjestää Kestäviä digitaalisia tulevaisuuksia kuvittelemassa -tutkimushanke (Aalto-yliopisto, rahoitus: Suomen Akatemia) osana Kestävä digitaalinen arki -teemaviikkoa (25.5.–2.6.2024). Lisätietoja teemaviikon ohjelmasta täällä.

Saavutettavuus ja esteettömyys: 

Tilaan on esteetön kulku. Kysy lisätietoja Elina Sutelalta elisut [at] utu.fi

Panelistit:

Heli Huuskonen // projektipäällikkö, Turun kaupunki

Heli Huuskonen työskentelee Turun kaupungilla projektipäällikkönä 1.5 Degree City hankkeessa. Hankkeessa luodaan alusta alueen päästövähennysten ja ilmastotyön seuraamiseen, kehitetään asukkaiden mahdollisuuksia osallistua ilmastotyöhön sekä tuetaan yritysten vähähiilistä liiketoimintaa.

Thomas Olsson // professori, Tampereen yliopisto

Thomas Olsson (TkT, DI) toimii ihmiskeskeisen suunnittelun professorina Tampereen yliopistossa ja hän edustaa ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen monitieteistä alaa. Olssonin johtama tutkimusryhmä "Technology x Social Interaction" tarkastelee erilaisia sosioteknisiä järjestelmiä sekä tietokoneavusteista vuorovaikutusta ja yhteistyötä, lähestyen aihepiiriä erityisesti kriittisen suunnittelututkimuksen, informaatioteknologian kestävyyden ja käyttäjäkokemustutkimuksen näkökulmista.

Lotta Toivonen // asiantuntija, Sitra

Lotta Toivonen toimii asiantuntijana Sitran Luonto ja arki -projektissa. Työssään hän innostaa suomalaisia kestäviin arjen valintoihin ja planeetan kantokyvyn rajoihin mahtuvan hyvän elämän kuvitteluun. Hän haluaa herättää keskustelua digitaalisen teknologian ja datan roolista yhteiskunnassa osana ekologista kestävyyssiirtymää ja toivoo, että digitalisaation ympäristövaikutuksista käytäisiin nykyistä avoimempaa keskustelua. Lotta on ollut mukana myös mm. Suomen ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategiaa valmistelevassa työryhmässä.  

Previous
Previous

Näyttely: Kuvia tulevaisuudesta // Exhibition: Images of the Future 27.5.–2.6.2024

Next
Next

Theme week: Sustainable Digital Everyday Life 25.5.-2.6.2024